Hållbarhet- & miljöpolicy

Hållbarhet- & miljöpolicy

Hållbarhet

Vi strävar efter att bevara och nyttja natur och kultur långsiktigt med stor fokus på hållbarhet. Det hållbara arbetet genomsyrar allt vi gör på gården. Vi sköter exempelvis våra marker ansvarsfullt framförallt så att de ska vara minst lika rika på biologisk mångfald, naturupplevelser och råvara i framtiden som de är idag. Vi är noga med växtföljd för att inte utarma jordarna.

För att forma ett hållbart sätt att leva är våra djur en viktig pusselbit i vår verksamhet. De betar marker som är viktiga för ekosystem som innebär att vi står mot olika klimatförändringar. Gräs omvandlar de till kött och mjölk som är huvudråvara i gårdsbutiken och vår restaurang. Djurens gödsel är en förutsättning för att bevara och stärka matjordslagret vilket ger oss möjlighet att odla mat till boskapen och försörja restaurangen med egenodlade grönsaker och örter. Vi sorterar och komposterar vilket även det bidrar med gödsel till våra växter och blommor i trädgården.

Hållbarhet inom värdskap

Hållbarhet handlar för oss också om att skapa värden för våra besökare. Det innebär bland annat att skapa arbetstillfällen och ekonomisk utveckling för att ge tillbaka något till lokalsamhället där vi verkar. Men framförallt vill vi uppmuntra våra besökare att handla kvalitetsprodukter från lokala entreprenörer. Med det sagt inte endast från oss utan även från andra producenter inom lokala trakten som vi samarbetar med. Vi är mån om att ge besökare det bästa värdskapet, därför är kundomdömen mycket viktiga för att förbättra oss med denna hållbarhetspolicy som utgångspunkt.

Tack vare odlingarna skapar vi trivsamma miljöer för våra gäster att vistas i. Vi tar vårt ansvar som kunskapsförmedlare på stort allvar med lokal förankring i trakten. Vi vill erbjuda våra besökare en närhet och inblick i det vardagliga livet på den Västerbottniska landsbygden. Det speglar vår mångåriga bondetradition på ett sätt som är äkta och inte förvanskar historia och kultur. Våra upplevelser ska anpassas så att besökaren har en möjlighet att få förståelse och respekt för natur och kultur. Besökaren ska uppleva glädje och tycka att besöket levt upp till förväntningarna. Säkerhet för besökaren är mycket viktig oss och genom att analysera risker vill vi minimera olyckor och erbjuda en säker och trygg vistelse på gården.

Inköpspolicy

Det mesta av våra råvaror kommer fån egen uppfödning och egen odling. Vi fokuserar mycket på ansvarsfulla inköp från leverantörer från trakten och kompletterar resten genom inköp på närmaste ICA butiken eller hos grossisten. Porslin och serveringsmaterial köper vi om möjligt från loppisar och secondhand-butiker.
Förbrukningsmaterial köpes miljövänligt eller ersättes med material som går tvätta eller diska. Vi undviker matsvinn genom att vi till stor del jobbar med bokade sällskap och att mata hundar, hönor och grisar med det som blir över.

Att spara energi

Vi arbetar kontinuerligt för att minska den egna energiförbrukningen, genom att regelbundet kontrollera energiförbrukningen för att identifiera var och hur de största energibesparingarna kan genomföras. Den inköpta utrustningen ska ha hög energistandard och ljuskällor byts mot lågenergibelysning.

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?

  • Datumformat: ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt